Azorit Helmikuussa

 

Reissuterveiset Azoreilta (Edit. Pasi ja Maritta Paavilainen)

Hiihtoloma on haastava aika päästä lentämään Euroopassa. Netistä löysimme Azorien pääsaarelta Sao Miguelilta kontaktin, joka lupasi järjestää majoituksen ja varjoliito-opastuksen viikon ajalle. Azorien saariryhmä koostuu seitsemästä asutusta vulkaanisesta saaresta noin 1500 km Lissabonista länteen. Sao Miguelin saari on kooltaan 65 x 25 km ja siellä asuu noin 80 000 ihmistä sekä saman verran lehmiä.

Jo lentokentälle laskeutuminen 30 m/s puuskien väliin antoi esimakua tulevan viikon tunnelmista. Seuraavat lennot olikin peruttu. Tuloviikonloppu sujui sateen merkeissä. Maanantaiaamuna oli lyhyt lentoikkuna ennen tuulen voimistumista. Silloinkin maa vilisi pakilla ilman speedbaria. Rinteessä oli nostetta niin rajusti, että valtaosa 38 minuutin lentoajasta meni korvilla alas pyristelyyn pelätessäni tuulen edelleen voimistuvan. Seuraavat kolme päivää kuluivat sijaistoiminnoissa sateen, myrskytuulen tai matalan pilvenpohjan (200m) estäessä lentoyritykset.

Perjantai palkitsi odotuksen. Sao Miguelin saarella on kolme tulivuoren kraateria. Ricardo opasti meidät itäisimmälle Furnasin kraatterille. Kraatterin sisällä on kylä järven rannalla sekä kymmeniä savua tupruttavia vulkaanisia ”piippuja”. Pilvenpohjista (1800m) näkyi upeasti maisemaa kehystävä Atlantti molemmin puolin saarta. Ennen lounasta liidin 88 min leppoista, hyvin nostavaa keliä kraatterin reunan ja pilvenpohjien välillä. Lounaan jälkeen tuuli voimistui ja pilvisyys puudutti termot. Lensin lähinnä rinnetermoja 48 min.

Azorien huonoimpana puolena meillekin realisoitui ilmojen epävakaisuus. Oppaamme Ricardo kertoi lentävänsä noin 120 päivää vuodessa. Hänen mukaansa talviviikoilla lentopäiviä on keskimäärin 2-3, kun kesäkautena vastaavasti on 5-6 /vk. Sao Miguelin korkein kraatteri nousee 1105 metrin korkeuteen, joka ei riitä muodostamaan Teneriffan Adejen kaltaista mikroilmastoa. Näin tuuli pyyhkii tasaisena yli koko saaren. Azorit sijaitsevat sivussa turistireiteiltä. Talvikautena lennot menevät Lissabonin kautta eli 5,5 + 2 tunnin lennot ovat Keski-Euroopan reissuihin verrattuna raskaat. Kesäisin Tjäreborg on lentänyt suoria chartereita Helsingistä. Helppojen lähtö- ja laskeutumisniittyjen varjopuolena olivat lehmät liukumiinoineen ja XC- pisteiden kerääjille saaren dimensiot loppuvat kesken.

Hyviä komponentteja Azoreilla on monia. Runsaiden sateiden, lämmön ja valon ansiosta maisema kaikkialla on rehevän vihreää. Perusmaisema muistuttaa Skotlannin kumpuilevia niittyjä, joten laskupaikkoja on kaikkialla. Samoin näkemämme lähtöpaikat olivat miellyttäviä ja sopivalla tuulella jopa PP2 pilotille helppoja. Maisemat lentäessä ovat uskomattomia. Kraattereiden reunamilla taas on upeita vesiputouksia. Syystä saksalainen varjoliitolehti on valinnut Sao Miguelin Euroopassa kolmen kauneimman lentopaikan joukkoon. Myös mahdollisuus päästä termolentämään hiihtolomalla on iso houkuttava tekijä. Luonnonläheistä sijaistoimintaa lentokelvottomille päiville on runsaasti tarjolla. Esimerkiksi vaellusreittejä on kaikkialla, viisi vulkaanista uima-allasaluetta eri lämpöisine luonnonaltaineen tarjoaa virkistystä, sukellusta kirkkaissa vesissä sekä valassafareja on tarjolla ympäri vuoden ja ravintoloista saa pihvi-kalaruokia erinomaisella hinta-laatusuhteella. Mielelään jaamme lisätietoja ja kontakteja Azoreille reissua suunnitteleville