Ajankohtaista

Ajankohtaisista asioista löydät juttuja myös meidän facebook- sivuiltamme:

https://www.facebook.com/groups/tamkik

18.5.2024

Jämin talkoot sujuivat loistavassa kelissä. Suomeksi sanoen aurinko porotti, mutta tuuli tuiversi mielestä lentoajatukset. Päästiin siis keskittymään olennaiseen.


Koko joukko ryhmäkuvassa

13.1.2024

Perinteiset, edellisvuoden oppilaiden järjestämät, Tamkikin vuosijuhlat pidettiin aivan ydinkeskustassa. Kerhon kiertopalkinto ojennettiin Ville Hiltuselle eivätkä aplodien kaiut ole vieläkään laantuneet. Saunan hiivuttua rohkeimmat jatkoivat Tampereen yöhön luomaan uusia tarinoiden aiheita.


15.6.2023

Kerhon uusi hinausauto saatiin varusteltua, ja on nyt käyttökunnossa Jämillä.


9.4.2023

Tämän kevään kurssi valmistui ennätysajassa. Jämijärvän jäällä nähtiin varmaotteista toimintaa, kun tämän vuoden kurssilaiset lensivät tarkkareitaan.


11.3.2023

Kelit suosivat tarkkuuskisoja ja Haverissa nähtiin mainioita suorituksia.


Kurssilaiset tarkkoina!

18. ja 19.2.2023

Kevään kurssi alkoi Haverin tutuissa maisemissa. Lumisateinen sää esti maaharjoittelun, mutta ensi viikon loppuna jatketaan!


8.2.2023
Teemun talvipäivät

Menneenä viikonloppuna järjestettiin Jämillä talvipäivät ja luovutettiin Tamkikin kiertopalkinto Akselille. Enemmän omassa jutussaan.

Nyt grillataan!

JanneT


26.1.2023
Talviset tarkkuuskisat

Kerho järjestää varjoliidon tarkkuuslaskukilpailut vielä kuluvana talvena. Ajankohta on viikonloppuna maaliskuun 10. ja/tai 11. päivä ja paikkana Haveri, mikäli jäät sallivat. Elleivät salli, suunnataan Jämille. Erillinen kisatoimikunta tiedottaa asiasta tarkemmin.

JanneT


21.1.2023
Kerho on voimissaan

Toisin kuin näiden sivujen päivitystahdista voisi äkkinäinen päätellä, ei Tamkik ole levännyt viimeistä puolta vuosikymmentä ruususen unta. On lennetty, uusittu kalustoa, ja koulutettu uutta väkeä — allekirjoittanut mukaanlukien. Uusi kurssi on taas alkamassa ja hiljalleen perinteisiksi muodostuneet Teemun Talvipäivät Jämillä laukaisevat kauden käyntiin helmikuussa.

Janne Tuukkanen
Hallituksen jäsen

3.3.2018
Siilinkarilla lennetään!

Tavoitteena oli tänäkin vuonna päästä lentämään Siilinkarille ja lauantaille sattui mitä mainioin keli! Aurinko paistoi, tuulet oli lempeitä ja itätuulen johdosta hinauslinja saatiin pois vilkkailta luistelureiteiltä. Paikalle oli tullut paljon kerhomme vapaalentäjiä, moottorilentäjiä ja myös tandemin kyydistä päästiin nauttimaan.

Huomiseksi on vielä luvassa lennettävää kelia joten homma jatkuu. Tämän viikonlopun jälkeen siirrymme jälleen syrjäisemmille järville, mutta kiitos ja tässä vaiheessa kaikille kaupunkilaisille jotka annoitte meille hienosti tilaa ja osoititte mielenkiintoa lajiamme kohtaan Siilinkarilla!

Arto Takala
Tamkik pj.
+358 40 8258599

23.3.2017
SM- kisojen pärinää

Tampereen kevytilmailukerho järjesti moottoroidun varjoliidon SM-kilpailut 18.-19.3.2017. Kerhomme isännöi kilpailuja ensimmäistä kertaa historiassaan. Kisat järjestettiin Merikarvialla jossa kunta oli lähtenyt tukemaan kisojen järjestelyjä. Valitettavasti ensimmäinen kilpailupäivä jouduttiin perumaan liian kovan tuulen takia mutta toisena päivänä nähtiin sitäkin nopeatempoisempi ja näyttävämpi kilpailupäivä. Kauniin aurinkoisessa säässä lennettiin kolme kilpailulentoa joilla kaikilla suoritettiin erityyppisiä tehtäviä.

IMG_20170319_121719_836

Ensimmäisellä lennolla tehtävänä oli navigointi, jossa pilotit pääsivät lentämään Merikarvian merellisissä maisemissa ja näyttämään osaamistaan ilmassa suunnistamisessa. Toisella lennolla tehtävänä oli aina näyttävä pylon-rata jossa yleisö pääsi nauttimaan erittäin vauhdikkaasta ja näyttävästä lentämisestä, pilottien kiertäessä pellolle pystytettyjä pyloneita matalalla ja vauhdilla. Kolmas tehtävä oli niin sanottu hidas-nopea jossa taas päästiin esittelemään lentotaitoja koko siiven nopeusalueella. Jokaisen tehtävän alussa arvosteltiin myös lentoonlähtö ja kahdella ensimmäisellä lennolla suoritettiin myös erilaiset maaliinlaskeutumistehtävät.

Kaunis ilma ja näyttävän värikkäät siivet ja moottoreiden pörinä oli houkutellut paikalle mukavan määrän yleisöä. Talkooporukan hieno työpanos ja kilpailun sponsoreiden tuki mahdollisti kilpailut jossa oli helppo viihtyä ja nauttia ilmailusta. Kuvassa vasemmalla on oman kerhomme kisapilotti Jan Vettensaari  näyttämässä osaamistaan Pylon radalla.

Ari-Pekka Lehtelä
Hallituksen jäsen

13.2.2017
Varjoliidin valmis.., AJA!

20170211_102116

Nämä komennot tulivat monelle oppilaalle tutuksi kun Tamkik:n varjoliitokurssia pidettiin Helmikuun kahtena ensimmäisenä viikonloppuna Haverin Kultakasinolla. Kurssi aloitettiin jo perjantaina jolloin tutustuimme toisiimme sekä tietysti tulevaan ilma-alukseemme – varjoliitimeen. Lauantain keli ei ollut matalan pilvipeitteen johdosta täydellinen, mutta mahdollisti kuitenkin ensimmäiset starttiharjoitukset sekä ns. matalat lennot, joilla hinauslentoharjoittelu aloitetaan. Vaikka korkealla ei vielä käytykään, saatiin kaikilta kuitenkin jo jalat irti maasta. Sunnuntai jatkui teorioilla joita kurssiohjelmaan kuuluukin paljon.

Kurssi jatkui heti seuraavana viikonloppuna ja tällä kertaa luvassa olikin loistokelit. Kaikille oppilaille saatiin matalalennot suoritettua, jonka jälkeen hinauskorkoja nostettiin ja oppilaat pääsivät vihdoin lentämään ilman “napanuoraa” maahan sekä laskeutumaan takaisin starttipaikalle. Illalla oli hymy herkässä kaikilla ja lentokokemuksia puitiin vielä saunan lauteilla. Viimeisenä päivänä käytiin läpi jäljelle jääneet teoriat, ja jatkossa lentoja suoritetaan kerhon yleisen lentotoiminnan ohessa kouluttajan valvovan silmän alla.

IMG-20170212-WA0008

Mukana on tänäkin vuonna erittäin aktiivinen ja innokas porukka, joista tulee vielä loistavia varjoliitäjiä. Puolet kurssimme osallistujista on naisia mikä kuvastaa hyvin sitä, että laji sopii aivan kaikille sukupuolesta tai iästä riippumatta. Nyt lentokärpäsen puraisemat oppilaat kyttäilevät malttamattomia seuraavia lentokelejä, jotta pääsisivät vieläkin korkeammalle. Leonardo da Vincin sanoin:

“Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return”

Arto Takala
Tamkik pj.
+358 40 825 8599

29.1.2017
Vehoniemi toimii!!

20170128_121914
20170128_123700

Lähes pilvetön taivas ja sopivan kova lounaistuuli sai kerhomme varjoliitäjät kokoontumaan viikonloppuna (28.1.2017) sankoin joukoin Vehoniemen automuseolle. Kangasalla sijaitseva Vehoniemenharju mahdollistaa mainituissa olosuhteissa lentämisen rinnetuulessa, mikä on Pirkanmaan liitäjille harvinaista herkkua. Puitten peitossa olevassa rinteessä ei ole starttipaikkaa joten liitäjät hinataan jäältä ilmaan, jonka jälkeen hakeudutaan rinteen ylä-/etupuolella olevaan nostoon. Joskus on rinteessä pystynyt lentämään tuntikausia, mutta niin mahtavia olosuhteita osuu Vehoniemeen harmittavan harvoin. Tälläkin kertaa rinne toimi ainoastaan ajoittain, mutta parhaimmillaan saimme rinnenostoon kuitenkin samanaikaisesti useampiakin varjoliitäjiä. Tuulen ja noston aina välillä heikentyessä joutuivat liitäjät tulemaan laskuun. Onneksi mukaan oli otettu termari sekä makkarat joita pääsi lentojen välissä grillailemaan kauniissa auringon paisteessa.

Jäät ovat Pirkanmaan järvillä tällä hetkellä hyvässä kunnossa ja lentotoiminta jatkuukin tästä eteenpäin varmasti vilkkaana. Mikäli lentotouhut kiinnostaa niin olkaa yhteydessä! 🙂

Arto Takala
Tamkik pj.
+358 40 825 8599

27.7.2016
Uusia pilotteja!

tarkkari

Tampereen kevytilmailukerhon varjoliito- oppilaiden osaamista testattiin Jämillä 26.7.2016 auringon laskuun saakka. Oppilaiden varjoliitokurssi huipentuu koulutuksen loppuvaiheessa ns. tarkistuslentoon, joka suoritetaan aina kerhon ulkopuoliselle kouluttajalle. Olimme kutsuneet lentosuorituksia valvomaan Etelä-Pohjanmaan liitäjistä Aarno Isomäen, joka antoi oppilaille lentotehtävät ja arvio siten oppilaiden osaamista sekä lentotaitoa. Ilta venyi pitkään johtuen lähinnä sään haltijoiden oikuista – välillä satoi, välillä paistoi, ja tulen suuntakin ehti illan aikana kääntyä niin paljon että kiitotien vaihto oli pakko tehdä. Onneksi valoa tähän aikaan vuodesta vielä riittää.

Oppilaamme suoriutuivat Aarnon tarkan silmän alla hienosti ja kaikki suorittivat hyväksytyt tarkistuslennot. Tästä hetkestä eteenpäin emme siis puhu enää oppilaista, vaan piloteista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että pilottimme voivat nyt harrastaa lajia täysin itsenäisesti ilman kouluttajan valvontaa. Oppiminen ei silti lopu tähän, ja nyt onkin luotu vasta turvalliset perusteet varjoliidon itsenäistä harjoittelua sekä opiskelua varten. Varjoliitäjä ei ole koskaan valmis.

Onnittelut vielä tuoreille piloteille sekä yhdelle uudelle paramoottorilentäjälle! Lisäksi isot kiitokset naapuriseuramme Aarnolle, joka jälleen kerran tuli oppilaitamme arvioimaan!

Arto Takala
Tamkik pj.
+358 40 825 8599

hellu

5.7.2016
RACE ON!!!

Suomen varjoliitomestaruuksia ratkottiin Kesä-Heinäkuun vaihteessa Nordic Open kisojen yhteydessä Ranskan Montclarissa. Paikalle oli tullut lähes 40 kisalentäjää ympäri Suomea ja Tamkik:sta kisoihin osallistui ennätykselliset 7 pilottia. Kelit mahdollistivat kolme kisapäivää kuudesta mahdollisesta upeissa Alppimaisemissa. Tyhjin käsin ei Tamkik:n tarvinnut kisoista tänäkään vuonna tulla Helina Niemisen voittaessa naisten Suomen mestaruuden 2016. Isot onnittelut Hellulle! 🙂

Arto Takala
Tamkik pj.
+358 40 825 8599

2.5.2016
Termiikkikausi on alkanut!

DSC_0047

Vappuviikonloppuna tehdyt varjoliitolennot varmistavat viimeistään sen, että kevään termiikkikausi on Jämijärvellä todellakin alkanut! Viikonloppuna lennettiin useita pitkiä lentoja joista kaksi ylitti jopa maagisen 100 km rajan. Pisimmästä 128 km lennosta vastasi kerhomme oma pilotti Helina Nieminen. Myös moni muu rikkoi henkilökohtaisia ennätyksiään ja hymy oli herkässä useilla kasvoilla.

Talven jäljiltä oleva kylmä maa lämpeää keväisessä auringon paisteessa tehokkaasti, ja se puolestaan lämmittää maan yläpuolella olevan ilman joka nostaa varjoliitäjät pilven pohjiin.

Vaikka Suomessa kevätkelit näin ollen ovatkin usein vuoden parasta lentoaikaa, niin kevät tulee myös Alpeille. Osa kerhomme piloteista (itseni mukaan lukien) lähteekin usein metsästämään kevättermiikkejä vuoristoihin. Viikon varaaminen kevätreissulle etukäteen on aina sään suhteen tietoinen riskinotto, mutta niille jotka ovat vuoristolentämiseen koukkuun jääneet, on se riskin arvoista.

Arto Takala
Tamkik pj.
+358 40 825 8599

13.3.2016
Vihdoinkin Siilinkarille!

Siilnkari hellu starttaa

Jo alkuvuodesta aletaan Tampereen kevytilmailukerhossa suunnittelemaan vuoden Siilinkari- viikonloppua, joka on perinteisesti pyritty pitämään maaliskuun aikana. Kahtena edellisenä vuonna kelit eivät kelit ole meitä suosineet, emmekä ole voineet tapahtumaa järjestää, mutta vihdoin pääsimme tänä viikonloppuna lentämään kaupungin ytimeen. Ihan jokapäiväistä huvia tämä ei ole, koska Pirkkalan lentokentän ja kaupungin läheisyys vaativat erityisjärjestelyjä lentotoiminnan järjestämiseksi Siilinkarilla.

Lauantaiaamulla taivas aukeni hitaammin kuin olimme odottaneet ja pääsimme aloittamaan lentotoiminnan vasta iltapäivän puolella. Pilvikaton väistyttyä tuli päivästä kuitenkin upea ja saimme ihastella Tampereen kaupunkia muutama sata metriä Näsinneulaa korkeammalta. Paikalle oli tullut kerhomme vapaalentäjiä sekä moottoroituja varjoliitimiä. Homma jatkui vielä sunnuntaina mutta sitkeästi matalalla pysynyt pilvikatto rajoitti hinauskorot n. 200-300 metriin.

Viikonloppu oli meille varjoliitäjille ainutlaatuinen ja siitä isot kiitokset kuuluu Tampereen kaupungille, poliisille, Pirkkalan lennonjohdolle, sekä kaikille Siilinkarilla viikonloppuna ulkoilijoille, jotka annoitte meille hienosti tilaa hinauksiin ja osoititte mielenkiintoa lajiamme kohtaan.

Ehkäpä ensi vuonna jälleen tavataan!

Arto Takala
Tamkik pj.
+358 40 825 8599

WP_20160206_13_12_46_Pro

8.2.2016
“Kohtauskulma, raiseri, spiidi,” … mitä ihmettä?!

Paljon tuli varjoliitoteoriaa uusille oppilaille pähkäiltäväksi kun Tamkik:n varjoliitokurssi starttasi viikonloppuna käyntiin. Kurssille osallistuu tänä vuonna kuusi oppilasta ja mukana on myös yksi tuleva naispilotti. Valitettavasti kova tuuli ja sade esti toistaiseksi käytännön harjoitukset, mutta niinpä tuli lajin luonne heti kaikille varsin selväksi – varjoliitoa harrastetaan täysin säiden ehdoilla.

Tamkik:n varjoliitokurssin 1. viikonloppu pidettiin tänä vuonna Ylöjärvellä Haverin lomakylässä josta olimme varanneet mökin. Virallisten oppituntien jälkeen lentojuttuja jatkettiinkin vielä saunan lauteilla, eikä lentovideoiden katselultakaan voitu välttyä. Myös monia vanhempia kerholaisia oli tullut viikonlopuksi paikalle ja näin uudet kurssilaiset pääsivät heti tutustumaan koko kerhon aktiiviseen lentoporukkaan.

Tästä eteenpäin toivotaan sormet ristissä hyviä oppilaskelejä, jotta päästään pikkuhiljaa itse asiaan…

Arto Takala
Tamkik pj.

6

3.1.2016
Pakkasta, pakkasta – Hyvä hyvä!!

Tällä hetkellä Pirkanmaan alueen varjoliitäjät odottelevat todellakin lähinnä pakkasta, tyyntä, aurinkoa ja lopuksi vielä jonkin verran lunta. Näin siksi, että saadaan järvien jäät kestäviksi ja päästään hinaamaan pilotteja taivaalle lähiseutujen järviltä joita Tampereen ympärillä onkin paljon. Tällä hetkellä ennusteet ovat meille suotuisat ja pakkasta on luvassa.

Ihan kaupungin kupeessa emme kuitenkaan voi lennellä johtuen Pirkkalan lentokentän lähialueesta (paitsi poikkeusluvalla), mutta meidät voit näin talvisin hyvinkin bongata esim. Hämeenkyrössä, Kangasalalla tai Valkeakoskella sijaitsevan kesämökkisi järven selältä. Moottoroituja varjoliitimiä saatat nähdä helpommin muuallakin, koska moottorin avulla voi talvellakin lentää pitkiä matkoja eikä lentoonlähtö tarvitse hinauslinjaa. Ns. vapaalentäjät tarvitsevat lentoja pitkittääkseen nousevia ilmavirtauksia (termiikkejä), joita ei talvella vielä ole.

Mikäli varjoliito kiinnostaa, tai muuten vain haluat tulla oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, niin ole yhteydessä!

Järjestämme vuosittain myös yhden varjoliitokurssin joka alkaa Helmikuun alussa (ks. koulutus). Tällä hetkellä on vielä kaksi paikkaa vapaana, joten pikaisesti ilmoittautumalla olet jo ennen syksyä täysin itsenäinen pilotti.

Lentokausi alkakoon!

Arto Takala / 040 825 8599
Tamkik pj.